Wat is Tai Chi – Kata stijl

Tai Chi is een bewegingsleer die geschikt is voor alle leeftijden. Alle bewegingen worden langzaam en gecontroleerd uitgevoerd waardoor een goede spierbeheersing, ademhalingscontrole en balans ontstaat.

De Tai Chi vorm is de kata-vorm. Er worden in vaste patronen (kata) bewegingen gemaakt die zowel links als rechts uitgevoerd worden. De bewegingen worden gedaan met handen, armen, benen en voeten. Door de combinatie van bewegingen met armen en handen met daarbij stappen, standen en evenwichtstraining kan de moeilijkheidsgraad samen met de trainer bepaald worden. Iedere kata (24 in totaal) bevat tussen de 20 en 54 bewegingen. De Tai Chi Kata-stijl kan jarenlang geoefend worden.

Tai Chi is geschikt om thuis te oefenen. Het thuis oefenen wordt aanbevolen maar is niet verplicht.

Iedereen heeft baat bij de goede bewegingen die worden geleerd. De spieren worden soepel, bewegen gaat gemakkelijker en het concentratievermogen neemt toe. Door de grote verscheidenheid van vormen ontstaat een betere lichaamscontrole, concentratie en wordt het geheugen gestimuleerd.
Het is een ontspannen en leuke manier om aan lichaam te werken en ontspannen te bewegen.

Tai Chi wordt ook veel gebruikt om mensen met spier-, bot- en bewegingsproblemen weer op gang te helpen en/of te houden. Door regelmatig 10 tot 20 minuten Tai Chi te beoefenen ontspannen lichaam en geest.

Voorbeelden staan in medische vakbladen; migraine, reuma, stijve gewrichten, suikerziekte en rugklachten zijn klachten die kunnen verminderd, voorkomen of zelfs verholpen worden.

ONTSPANNING – ENERGIE – EMPTY MIND – LEERZAAM – VOELEN

Indeling training

U kunt ieder moment aan Tai Chi beginnen. Doordat er twee trainers aanwezig zijn, wordt in de les de beginners en gevorderden afzonderlijk begeleid in het leerproces en de vormen van Tai Chi.  De lessen zijn niet “zweverig” maar gericht op het bewust bewegen.