Er zijn veel boeken geschreven over Tai Chi Ch’uan daarom beschrijf ik geen overdaad aan historische feiten.  Mijn doel is om het Tai Chi Ch’uan toegankelijk te maken  door de principes en technieken te combineren met trainingsmethoden en tips voor beoefenaar en docent. In de jaren dat ik Tai Chi Ch’uan beoefen heb ik in bijna alle Tai Chi stijlen les gehad van verschillende leraren en meesters. Ik heb mijn eigen stappenplan toegepast op de artikelen, hou daarom de volgorde aan.

Ik begin met een stukje basiskennis en tips om een goede leraar c.q meester te vinden.

Martiale kunst
Tai Chi Ch’uan is een Chinese martiale kunst die vroeger van leraar naar leerling werd doorgegeven. De overdracht van principes en techniek gebeurde in het diepste geheim. Omdat het bestaan van Tai Chi Ch’uan niet te ontkennen was, maar de theorie en techniek besloten werd doorgegeven wordt gesproken overdracht van kennis en kunde volgens het ‘half gesloten deur’ principe.

De doelen van Tai Chi Ch’uan

  • het verstoren van de balans van de tegenstander
  • het behouden en versterken van je eigen balans
  • het optimaal positioneren ten opzichte van de tegenstander

Imago
In Europa heeft Tai Chi het imago dat het verantwoord en natuurlijk bewegen is voor oudere of zieke mensen. Dit is echter maar een klein stukje van de toepassing van Tai Chi Ch’uan.  Tai Chi Ch’uan wordt ook wel “de perfecte training” genoemd en is geschikt voor iedereen.

Veel mensen weten niet de verschillen in intensiviteit en moeilijkheidsgraden tussen de Tai Chi Ch’uan stijlen.
Door deze onwetendheid maken ze een verkeerde keuze en krijgen ze onterecht een slechte indruk van Tai Chi Ch’uan en de meesters.

Lang geleden
Tai Chi Ch’uan is een aantal eeuwen geleden in China ontstaan. Er zijn twee theorieën over het ontstaan. De eerste theorie is dat aan het begin van de Ming dynastie (1367-1403) een kluizenaar van de berg Wu-tang – met de naam Chang San-feng –  het Tai Chi Ch’uan heeft ontwikkeld. Een andere theorie is dat aan het begin van de Ch’ing dynastie (1628-1736) door Ch’en Wang-T’ing het Tai Chi Ch’uan is ontwikkeld.

Vraag: Doe ik het goed en krijg ik het juist aangeleerd??
Tegenwoordig is Tai Chi Ch’uan openbaar beschikbaar en wordt het door veel docenten gegeven.
De oorsprong van de docent heeft invloed op het karakter van de les in Tai Chi Ch’uan. Tevens zijn veel mensen aan het oefenen via DVD’s, boeken en het Internet. Een goede leraar die duidelijke instructie geeft, uitleg kan geven van principes en bewegen van de oefenaar kan corrigeren is noodzakelijk.

Verschillende stijl en de vormen
Het eerste verslag van Tai Chi Ch’uan is geschreven door Ch’en Ch’ang-hsien. De vorm van deze Tai Chi Ch’uan is de Ch’en stijl genoemd. Nadat meerdere generaties van de Ch’en familie de Tai Chi Ch’uan beoefenden is er een overdracht geweest naar een leering met de naam Yang Lu-shan. Hij ontwikkelde de Yang-stijl, die bekend werd in heel China. In de zelfde periode was Wu Yu-hsiang een leerling van de Ch’en familie. Hij richte de Wu-school op, daardoor ontstond de Wu-stijl.

Elke stijl heeft zijn eigen vormen (taolu) ontwikkeld. Deze vormen zijn een afspiegeling van de principes en technieken die de oprichter belangrijk vond.
Voorbeelden zijn de Yang 40 vorm, de Ch’en 58 vorm en de Peking 24 vorm.

STAP 1

1. Kies de Tai Chi stijl die bij je doel past

2. Zoek een leraar (en groep) waar je een goed gevoel bij hebt en verantwoord bezig is.

Logo_footer   
     © 2017 HANAMI

Volg ons: