In dit artikel behandel ik het vloeiende en rustige karakter van de Tai Chi Ch’uan bewegingen. De eigenschappen ‘vloeiend’ en ‘rust’ kunnen niet zonder elkaar.  Met ‘rust’ worden de bewegingen ‘vloeiend’, met ‘vloeiende bewegingen’ krijg je rust in je lichaam.  Het resultaat van vloeiende bewegingen en rust is het stromen Chi door het lichaam. De stroming van Chi zorgt mentaal en fysiek voor gezondheid en balans.

Het klinkt allemaal simpel en logisch maar het is belangrijk om goed na te denken wat het woord ‘rust’ en ‘vloeiend’ betekend.

Rust in het lichaam heeft verschillende vormen:

  • mentale rust: focus op bewegen en ademhaling en niet op gedachten die komen en gaan
  • lichamelijke rust: span de spieren niet aan, de energie moet stromen van kruin tot teen. De voeten plat op de grond, het lichaam in de juiste houding.
  • maak de bewegingen langzaam en ontspannen, in een haastig bestaan is dit de moeilijkste ‘rust’!

Vloeiend is een beweging als het hele lichaam beweegt en op ieder moment controle, balans en rust heeft.
Het is logisch dat wanneer je mentaal en lichamelijk de rust hebt gevonden, de bewegingen vloeiend gaan.
Bij te weinig rust (lees: te veel spanning, vermoeidheid of haast) zullen de bewegingen onregelmatig zijn en is er onbalans bij staan en verplaatsen.

Ik heb gekozen voor de oefening “Wave Hands Like Clouds” omdat het bestaat uit verplaatsen en linkse en rechts rotaties van de handen. Iedere verplaatsing en rotatie staat voor een fase van opladen of ontspannen, kortweg de flow van Chi.  Zoals je gelezen hebt in het vorige artikelen hanteren we bij de oefeningen het principe van het Tai Chi symbool (Yin Yang). Dit principe is nu ook weer toegepast.

WAVE HANDS LIKE CLOUDS | Tai Chi Practice 1

Wave Hands Like Clouds (wolkenhanden) is een combinatie van zijwaarts stappen met verplaatsing van balans, het vloeiend bewegen van de het bovenlichaam en de armen die van kant tot kant een rotatie maken.

Aangezien we allemaal gewend zijn aan regels, heb ik hieronder de belangrijkste bij elkaar gezet

1. zorg voor balans en verplaats je voeten met controle
2. beweeg het gehele lichaam of sta stil
3. zorg dat de ademhaling ontspannen en rustig is
4. zorg dat je rechtop staat, schouders ontspannen
5. zorg voor vloeiende bewegingen
6. stop niet tijdens de beweging

De oefening

wavinghandslikecloudsBron: Hanami Poster   “Tai Chi bewegingen voor iedereen #1”   (te koop via info@hanami.nl)

STAP 1

Zet de voeten naast elkaar. (foto 1) Sta ontspannen rechtop, de benen iets gebogen. Draai het bovenlichaam een stukje naar links, doe de linkerhand hoog (schouderhoogte) en de rechterhand voor de navel. Blijf drie seconden staan en verplaats daarna het gewicht op je linker been.

STAP 2

Wissel de de handen en verplaats tegelijkertijd de rechter voet naar buiten. (foto 2) Draai het lichaam een stukje naar rechts en verplaats het gewicht op het rechter been. (foto 3)

STAP 3

Wissel de handen. (foto 5)
Draai het bovenlichaam naar links. (foto 6)

Ademhaling

De ademhaling heeft aandacht nodig tijdens het bewegen. De fase van opladen en ontspannen wordt hoofdzakelijk ondersteund door de ademhaling.

De stappen van ademhaling:

  1. inademen: beginstand, handen links
  2. uitademen: bewegen van de handen van links naar rechts
  3. inademen:  bewegen van de handen van rechts naar links.

Chi Flow

Bij het inademen gaat de Chi naar de Dantian. Bij het uitademen gaat de Chi omhoog. Aangezien we twee handen gebruiken heeft de Chi ook twee stromen.
De Chi gaat naar de bovenste arm over de buitenkant door de Yang meridianen naar de vingers. De Chi gaat naar de onderste arm aan de binnenkant door de Yin meridianen en komt uit in het Lao gong punt aan de binnenkant van je hand.

Repetitie

Doe de oefening drie keer links en drie keer rechts. In de volgende uitgave zal ik de praktische uitleg geven van de beweging.

Logo_footer   
     © 2017 HANAMI

Volg ons: