
Article in English available here!
Karate Nerd eXperience 2015 (KNX15) is een Karatekamp met als doel om de Karate fysiek, technisch en theoretisch op een hoger niveau te brengen. Het recept is vier leraren, bijzondere activiteiten, een “geheime Sensei” en 38 Karate Nerds uit 18 landen. Iedereen is gelijk ongeacht ervaring, leeftijd en band; dit is terug te zien aan de roze band. Zoals het bij Nerds hoort, was het niveau hoog, de lessen uitdagend en werd het “hoe en waarom” onderzocht. Het evenement staat bekend om het feit dat het positieve verandering brengt in je Karate. Door deze fantastische combinatie kwam bij mij het woord Ryomi naar boven.
Ryomi
De Japanse term “Ryomi” staat voor het proces van kritische zelf-evaluatie waarbij wordt gestreefd naar levenslange persoonlijke groei en perfectie door het bestuderen en beoefenen. Bij de start van KNX15 werd verteld dat de lessen met een “open mind” gevolgd moeten worden. Dit heeft toch gevolg dat de lessen bestaan uit de beste technische en theoretische inhoud met de mogelijkheid van interactie en onderzoeken van het “waarom?”. Martial Arts is het fysiek toepassen van de theoretische principes en het opbouwen van routine.
Principes
De lessen van sensei Hokama Tetsuhiro (10th dan Japan, Okinawa), Jonathan Horne (World & European Kumite Champion), Jesse Enkamp (KaratebyJesse) en Waldo Zapata (BJJ & MMA Pioneer), gaven duidelijk de verschillen en overeenkomsten weer van Traditioneel Karate, Sport Karate en MMA/BBJ. Sensei Hokama liet zien hoe Karate als Martial Art gebruikt wordt met de aspecten van controle, onbalans en pijn. Waldo Zapata maakte de brug tussen de principes van Karate en BJJ door het grondwerk van MMA en BJJ te behandelen. Het verschil tussen traditioneel Karate en Sport-Karate is groot. Johathan Horne liet dit zien, bij Sport-Karate is het doel om te winnen op basis van punten.
Ryomi & principes: part of “a way of life”
Er is nog geen evenement geweest waar het Ryomi zo erg voelbaar was, kortom een levenservaring.
Karate is “a way of life” waarbij het Ryomi altijd belangrijk is. Het gebruik van de juiste technische en theoretische principes is nodig om het doel te bereiken. Waarbij het belangrijk is dat Ego niet aanwezig is en dat respect zichtbaar is.