Onze lichaamshouding en de bewegingen die daaruit voorvloeien hebben invloed op ons humeur en onze gewoonten. De invloed op onze energie en gedachten is veel belangrijker.

Er gaat dagelijks veel in ons hoofd om. Veel gedachten, gevoelens en sensaties gieren in 24 uur door ons hoofd. Om je hoofd “leeg” te krijgen ga je sporten of bewegen.

Maar moet je nu veel en intensief sporten of is bewust bewegen al voldoende? Door te sporten speel je in op de stressreactie van de hersenen. Het verhogen van je hartslag en bloeddruk zorgen voor een stress-alarm in je hoofd waardoor een proteïne wordt aangemaakt die hersenen beschermt tegen stress en zorgen voor herstel.

blog-houding-fout

blog-houding-goed
Juiste houding van het lichaam

Regels die gelden bij de oosterse bewegingsleer:

  • Tover een lach op je gezicht
  • Sta alsof je aan het touwtje hangt
  • Maak verschil tussen “leeg” en “vol”
  • Zorg voor routine

Het resultaat van sporten is een gevoel dat je “leeg in je hoofd” bent. Het resultaat kan dagen aanhouden, maar het gevoel is er voor een korte duur.

Wat we allemaal willen, is ons altijd goed voelen en mentaal tegen een stootje kunnen.

Door bewust te bewegen, een actieve houding aan te nemen en deze met regelmaat te controleren, ben je je bewust van je lichaam. Je komt dan meer in het “hier en nu”.

Het gaat niet om de intensiviteit van de   beweging maar om het bewust bewegen.

In de bijgesloten afbeeldingen zie je de ruggengraat van de persoon. Hoe sta jij?

Door één tot twee keer per week bewust te bewegen en elke dag een actieve houding te hebben, verbeter je de positieve lichaamsenergie. Het resultaat is een goede gezondheid van lichaam en geest. Dit is merkbaar in je weerstand, de manier waarop je met spanning en uitdaging omgaat en soepeler bewegen van het lichaam. Voorbeelden van bewust bewegen is het oefenen van Tai Chi. Zoek je een combinatie van bewust bewegen, conditie en intensievere training van zelfverdediging dan kies je één van de vechtkunsten.


Geschreven door Donny Toebes. Voor meer informatie over Donny klik je hier.


Logo_footer   
     © 2017 HANAMI

Volg ons: