Na een gesprek met één van de managers van een Nederlands productiebedrijf over BUDO en bedrijfsvoering (lees management), kreeg ik een uitnodiging om een workshop te geven.

Vanuit mijn achtergrond, bestaande uit Martial Arts en bedrijfsinformatiekundige, heb ik door middel van Kata laten zien hoe Martial Arts en een productiebedrijf van elkaar leren.

Wat voor invloed heeft het woord Kata en waar komt het vandaan?

Het japanse woord “Kata” heeft meerdere betekenissen en heeft zonder dat we het weten een grote invloed op ons dagelijkse leven. Kata is onderdeel van veel Martial Arts maar komt ook terug in een ontwikkelmethode van Toyota als onderdeel van het Toyota Production System (TPS). TPS bestaat uit twee onderdelen, namelijk “continu ontwikkeling” en “respect voor de mens”.

Dus nu gaan we over naar auto’s?!?

Nee, het is veel breder dan de ontwikkeling en productie van auto’s. Producten kunnen dingen zijn maar ook diensten. De grootste valkuil bij westerse bedrijven is dat bij ontwikkeling en productie het doel uit zicht raakt. Dit doel is niet het mooiste proces binnen de organisatie te hebben of continu (nieuwe) producten te ontwikkelen. Het doel is het ontwikkelen en maken van producten voor mensen. Het aspect mens is terug te vinden in het TPS onderdeel “respect voor de mens”.

Het ging toch over Kata?

Dat klopt, we gaan terug naar Kata. Belangrijke onderwerpen bij Kata zijn: geen fouten, veiligheid, één vloeiend product ontstaan uit één volgorde, toepasbaarheid en een 100% waardevolle aanvulling voor de mens.
Binnen het bedrijfsleven spreken we over visie, coaching en doelen stellen.

Welke betekenis heeft het woord Kata?

Kata is een patroon van bewegingen om zo de overdracht van meester naar leerling vorm te geven. Op deze manier is er overdracht van de krijgskunst.
Kata, een manier om twee dingen met elkaar gelijk te houden en te synchroniseren.
Kata geeft handvatten aan het uitvoeren en denken. Door structureel handelingen uit te voeren en het doel helder te houden krijg je het gewenste eindresultaat met een constante kwaliteit.

Ik mis ontwikkeling!

Ontwikkeling is een belangrijk onderwerp. Wanneer een product 100% waardevol moet blijven zal er een ontwikkelproces gebruikt worden. Deze ontwikkeling gaat stap voor stap waarbij er een vastgesteld doel gehaald gaat worden. Dit zorgt voor een uitdaging bij mensen om een stapje verder te komen en langzaam – maar gestructureerd met een doel – te veranderen en zelf ook te zien hoe waardevol Kata is.

Conclusie

Kata is zowel belangrijk in de wereld van Martial Arts als in het bedrijfsleven. Waarbij alle aspecten van kata toepasbaar zijn op de dingen die de mens maakt, maar ook op de mens zelf. Door patronen, structuur en ontwikkeling ontstaat er iets waardevols zowel binnen als buiten de mens.

De workshop Kata zelf ondervinden en meer leren over dit onderwerp?  Volg onze leerzame en doelgerichte workshops!


Geschreven door Donny Toebes. Voor meer informatie over Donny klik je hier.


Logo_footer   
     © 2017 HANAMI

Volg ons: