Vaak wordt bij onderwerpen zoals krijgskunst of bewegingsleer een gesloten cirkel gebruikt als afbeelding of als beeldspraak. De gesloten cirkel staat onder andere voor het oneindige leerproces van lichaam en geest. Dit artikel beschrijft kort en begrijpelijk hoe het “oneindige leerproces” in krijgskunsten vorm krijgt.

circle

Kihon

Het “oneindige leerproces” begint met het aan.leren van de kennis en kunde van een verzameling technieken (Kihon). Deze basistechnieken bestaan – afhankelijk van de krijgskunst – uit afweringen, stoten, schoppen, worpen, klemmen, verwurging, verplaatsingen, ademhaling en standen. Deze kennis en kunde is de basis Kata.

Kata

In Kata worden vorm, verplaatsing, uitvoering en uitstraling geoefend. Samengevat is dit ‘Kime’.
Kata is de aangewezen oefening om te leren hoe verdedigen vanuit verschillende richting werken. Lichaam en geest moeten efficiënt en effectief samenwerken om de situatie te weerstaan en een dreigen de situatie te ‘overleven’.

Kumite

Na de training van Kata wordt de aandacht gericht op het handelen tijdens een gevecht.
Het oefenen van dit gevecht gebeurt met een partner en wordt Kumite genoemd. De vormen van Kumite zijn Gohon-Kumite, Sanbon-Kumite, Ippon-Kumite en Jiyu-Kumite.

Bij Gohon-kumite is er veel aandacht voor afstand tussen aanvaller en verdediger. Zowel aanvaller als verdediger moeten wennen aan het met “druk” uitvoeren van aanval en verdedigingen. Er worden vijf aanvallen geblokkeerd waarna een tegentechniek wordt uitgevoerd.

Na Gohon-Kumite wordt Sanbon-Kumite geoefend. In de Sanbon-Kumite wordt geoefend om in een korte tijd, met veel snelheid en kracht de aanval en verdedigingen uit te voeren die afgesloten worden met een tegentechniek om de aanvaller uit te schakelen.

Na de Sanbon-kumite wordt het zo efficiënt mogelijk verdedigen geoefend met de Ippon-Kumite. De Ippon-Kumite bestaat uit één aanval en één verdedigen. Het is gericht op een kort maar doeltreffend gevecht op een korte afstand.

Als er veel voor wedstrijden wordt geoefend is Jiyu-kumite een onderdeel van de training.
Jiyu-Kumite is het sparren op punten of (technische) Knock-Out. Hier komen ook strategie, conditie en snelheid bij kijken maar het doel is anders dan de training voor krijgskunsten.

Bunkai

De kennis uit Kata en de ervaring van Kumite worden gebruikt om de Bunkai te oefenen.
Bunkai is de uitleg van de praktische toepassing en principes van de handelingen in Kata.

Daarna

Om nieuwe Kata, Kumite en Bunkai te leren is er een training van Kihon nodig en zijn we weer aan het begin van het leerproces met een hoger niveau als uitgangspunt.


Geschreven door Donny Toebes. Voor meer informatie over Donny klik je hier.


Logo_footer   
     © 2017 HANAMI

Volg ons: