Op zaterdagmiddag 13 juni waren we, Donny Toebes (Hanami) en Anouchka de Vries (123BALANS), uitgenodigd voor een korte Workshop in ons eigen groene Aalten. De groep bestond uit mensen van diverse leeftijden die als buurt een leuke dag met elkaar door brachten.

a’j neet naor buutn gaot, kom ie ok nargens

Hoewel we vaak workshops geven, doet het ons goed om te zien dat steeds meer mensen kennis maken met de oosterse bewegingsleer in de vorm van Tai Chi en Qi Gong. Het is een uitdaging om in een korte tijd mensen duidelijk te maken wat de basis van Tai Chi en Qi Gong is. In de voorbereiding van deze Workshop hebben we gekozen om heel kort en simpel aandacht te besteden aan bewust en verantwoord bewegen, balans en samenwerken. Deze principes zijn onderdeel van het oefenen van Tai Chi maar vinden we ook terug in een groep mensen die samenleven in één buurt.

De opzet van de Workshop bestond uit drie onderdelen:

1 Warming-up
De warming-up bestond uit oefeningen die uit het beweegprogramma “Bewegen met Artritis/Reuma”, gericht op mensen met spier- en gewrichtsproblemen. De oefeningen uit het beweegprogramma zijn geschikt voor iedereen en op elk niveau. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat dit beweegprogramma balans verbetert en het risico van vallen vermindert.

2 Individuele oefening: Wolkenhanden
Deze oefening komt in vele varianten in diverse Tai Chi-stijlen voor. In deze oefening ligt de focus op balans en het verplaatsen van je lichaam, zonder balans te verliezen.

3 Oefening met partner: Pushing hands
Naast het individueel beoefenen van Tai Chi, heeft Tai Chi ook oefeningen die geschikt zijn om in tweetallen uit te voeren. Deze zgn. Pushing Hands oefeningen zijn niet gebonden aan één Tai Chi-stijl maar bevat vele basisprincipes die in alle Tai Chi-stijlen voorkomen. Tijdens de oefening met partner leer je te voelen en te luisteren naar de energie van de ander en hoe je hierop moet reageren. Door dit te oefenen, wordt je gevoeliger voor de energie van de ander en die van jezelf.

Het was leuk om te zien dat mensen de principes van Tai Chi koppelen met gebeurtenissen en gevoelens in het dagelijks leven. Het omgaan met (eigen) energie en balans houden is regelmatig een uitdaging. Door de opmerkingen, vragen en het zichtbare plezier van de mensen zijn we overtuigd dat zelfs een korte Workshop Tai Chi voor positieve veranderingen kan zorgen.

Wij bedanken de organisatie en de deelnemers voor de uitnodiging en het enthousiasme.

Logo_footer   
     © 2017 HANAMI

Volg ons: